SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik nadmiar

  • [...] w tak dużym stopniu i tak skutecznie, jak powszechnie się sądzi. Okazuje się, że jest tak naprawdę z uwagi na niski indeks glikemiczny tego produktu i wysoką zawartość błonnika w soi, który wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Białko – wpływ na zdrowie Białko a zdrowie to nieco pomijany temat, często wypierany przez dyskusje na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70783 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2100 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1043 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13629 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • [...] węglowodanów, 30% tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak owoce i warzywa. Te ostatnie mogą zarówno promować sytość, jak i dostarczać szeroką gamę dobroczynnych mikroelementów. Zmniejszenie dziennego poboru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4008 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż takie postępowanie nie ma sensu, o ile ktoś nie musi wykluczyć tego składnika z jadłospisu. Produkty wolne od glutenu są wielokrotnie droższe i ubogie w mikroskładniki, błonnik. Ponadto mogą prowadzić do zaburzeń stężenia cukru we krwi, zaburzeń lipidowych i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28672 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Największe błędy na masie i podczas redukcji

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu.  Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2433 Data: 2023-05-05 10:26:32
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] dynamicznie działających czynników odpowiedzialnych za zmiany w jelitowym mikrobiomie jest sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób dla nas wysoce niekorzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6016 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Produkty, które niszczą Twój wygląd i samopoczucie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5707 Data: 2017-10-16 11:02:52
  • [...] które występują w otrębach, nasionach i roślinach strączkowych, wchłanianie utrudniają również niektóre polifenole, chociażby te zawarte w kawie czy herbacie, ale także błonnik i duże ilości wapnia. Pamiętać należy zatem o tym, że wapń jest składnikiem, który upośledza wchłanianie żelaza, więc należy tak komponować posiłki, aby nie zawierały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10734 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w kuchni Polaków, ale nie tylko. Dzięki obecności cennych witamin i minerałów pozbędziemy się niedoborów, uzupełnimy swoją dietę w kwasy tłuszczowe Omega-3, ale także błonnik, dzięki temu nasze samopoczucie, ale też zdrowie będzie dużo lepsze. Dlatego warto na stałe wprowadzić je do swojej kuchni, niekoniecznie do jaglanki, być może mamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3268 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4216 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] muskulatury – bo proteiny też są niezbędne. Musisz zapewnić ciału dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko „suchego rozkładu makro”. Owoce, warzywa (błonnik), zdrowe tłuszcze (np. z grupy omega-3, omega-9, najmniej powinno być tych z grupy omega-6) powinny być elementem Twojej diety. Kluczowy jest okres w ciągu kilku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8529 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6208 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • [...] zdrowia, mogą prowadzić do problemów z układem pokarmowym, pogorszenia nastroju, obniżenia funkcji poznawczych oraz niedoborów witaminowych. Co więcej, są to diety ubogie w błonnik dostarczany wyłącznie z produktów roślinnych. Dorosłym, zdrowym osobom zaleca się dzienne jego spożywanie w ilości ok. 30 g. zaś w dietach Kwaśniewskiego i Atkinsa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7225 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10014 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • [...] w zdaniu wyżej, może to być przyczyną nadmiernego głodu. Oczywiście korekta będzie polegała na odpowiednim dopasowaniu ilości i źródeł białka w diecie.  Zbyt niska ilość błonnika Błonnik to kolejny składnik pokarmowy znany z tego, że potrafi pozytywnie wpływać na odczuwanie głodu. Kolejną wskazówką jest zatem spożywanie odpowiedniej ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3973 Data: 2021-05-27 11:06:53
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8101 Data: 2017-10-15 12:23:08
  • [...] estrogenów. Sięgaj więc po pomarańcze, grejpfruty, zielone warzywa, borówki i zieloną herbatę. Podsumowanie Dieta opierająca się o produkty nieprzetworzone, z dużą ilością błonnika, świeżych warzyw i owoców, w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka również w tym wypadku zadziała korzystnie. Jeśli wysoki poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 54742 Data: 2018-02-19 08:45:19